Är det helt omöjligt att hitta ett mellanläge?

Ola Söderholm skriver på Twitter: ”Vi måste prata om den farliga normaliseringen. Jag anar en ökande acceptans för retweetande av beröm. Det är viktigt att vi står emot!”

(För er som inte hänger med: att retweeta beröm är att få/leta upp beröm från någon och sen delge detta beröm till sina egna Twitterföljare. Det är lite gulligt när en nykläckt ståuppkomiker gör det, det är hejdlöst patetiskt när en redan upphöjd, uppburen, prisad och förgylld författare vill att alla hans 200 000 följare ska veta att en Hedvig Y eller en Ludvig X tyckte att författarens senaste alster var ”riktigt, riktigt bra”.)

Jag har också varit en svuren motståndare till retweetande av beröm – tills jag kom på mig med att retweeta positiva kommentarer om min podd. (För er som inte hänger med: podd är som radio fast på nätet.) Jag tänkte: ”Men det där är ju inte beröm av mig! Det är ju beröm av min podd!” Jag insåg: ”Hm. Det där är nog en efterkonstruktion.”

Och med det fick Ola rätt: vi höjer långsamt ribban, som heroinister ökar vi dosen. Vi blir beroende av snabba Twitterfixar som ”Klokt av …” eller ”Dagens måsteläsning!” Rätt vad det är sitter vi och skapar låtsaskonton så vi kan retweeta hittepåberöm till förbannelse.

På samma vis börjar vi helt oskyldigt lägga upp våra löprundor på Facebook. Snart sitter vi och letar efter allt annat bra vi gör som vi kan delge världen. Vi fotar vår hund när den viftar på svansen åt oss. Vi redovisar hur noga vi slängt matavfall i rätt sopkärl. Vi berättar i detalj hur väl vi sköter vår stjärthygien.

Det fanns en tid när vi förbjöd oss själva att vara stolta om vi så byggt ett hus med våra bara händer. Nu hyr vi in en blåsorkester varje gång vi inte glömt våra barn på dagis. Är det helt omöjligt att hitta ett mellanläge?

Lund För Fler – för att Lund ska välkomna lika många flyktingar som genomsnittsstaden.

Publicerad i Sydsvenskan 25 mars 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.