Om Kalle Lind och andra gubbar

De åtta intressantaste citaten från de 23 första sidorna av ”Tusen och en natt”.

Av olika skäl har jag fått vänta med att, rent fysiskt, kasta mej över Sten-Åke Cederhöks Teaterminnen för att istället förkovra mej i den orientaliska klassikern Tusen och en natt. Det är en ganska svårforcerad text, åtminstone för såna som jag som har svårt att skilja djinner från efriter. På en vecka har jag inte kommit längre än till sidan 23 (okej, då har jag slunkit emellan med Alf Robertson-biografin en gång till), men samtidigt kan en del av mej tycka att det är fullt tillräckligt.

Åtminstone tillräckligt för att sluta mej till omdömet att innehållet emellanåt är ganska grovt och människosynen många gånger ganska krass.

Visst, jag känner till att Pasolini filmatiserade sagosamlingen som en del i sin erotiska klassiker-trilogi (övriga var Decamerone och Canterbury tales), men samtidigt gavs den ut av Barnbiblioteket Saga i nittonhundratalets begynnelse. Den versionen måste ha varit rejält friserad. Jag menar rejält friserad. Och – samt – kanske – men – nej. Och då tog vesiren henne till sitt hm hm där han hm hm henne så hon blev alldeles hm hm. Ali Baba och de fyrtio hm-hm. Etcetera.

De citat jag lyft mest på ögonbrynen åt, i kronologisk ordning:

Sid 7: Och där fann han sin gemål liggande på divanen där hon lät sig omfamnas av en av hans egna svarta slavar. Vid denna åsyn förmörkades hans själ och han tänkte: Händer sådant när jag nätt och jämnt har lämnat min stad, vad kan jag då inte vänta mig av denna otuktiga kvinna om jag blir borta en längre tid? Och därmed drog han sitt svärd och högg ihjäl båda på divantäcket.

Sid 8: Drottningen ropade: ’Hallå, Massaud!’ och strax kom en kraftig neger springande och omfamnade henne och hon omfamnade honom i sin tur. Så välte negern henne på rygg och tog henne. På detta tecken kastade sig alla slavarna över var sin slavinna. De fortsatte länge med denna lek och slutade inte med kyssar och famntag och allehanda lustigheter förrän dagen grydde.

Sid 10: [H]on kom emot dem och sade: ”Skynda nu och stöt era lansar i mig, hårt och häftigt, annars väcker jag anden!” Sjahriar sade i sin rädsla till Sjahzaman: ”Ack, broder, du får göra det först.” Men han svarade: ”Nej, du måste föregå med gott exempel, du är äldre än jag.” De började egga varandra med blickar och tecken och av rädsla för anden gjorde båda vad hon befallde. När de var alldeles utsugna sade hon till dem: ”Ni är ju riktigt duktiga!”

Sid 11: Då kung Sjahriar kom hem till sitt slott lät han hugga huvudet av sin gemål och likaledes slavinnorna och slavarna. Därpå befallde han sin vesir att varje kväll föra till honom en ung orörd flicka. Och när natten var slut dödade han henne. Detta fortsatte han med i tre år.

Sid 13: [T]uppen sade: ”Vid Allah, vår husbonde är sannerligen klent utrustad på förståndets vägnar. Jag har femtio hustrur och klarar mig fint med att tillfredsställa den ena och gräla på den andra. Han har bara en enda men vet inte hur man ska bära sig åt med henne. Ändå behöver han bara gå ut och skära en bastant käpp och rusa in i hennes rum och ge henne ett kok stryk så att hon nätt och jämnt hinner ångra sig innan hon blir ihjälpryglad. Och i fortsättningen kommer hon inte att besvära honom med tjat om vad det vara må.” Då husbonden hörde detta [den aktuella husbonden förstår nämligen tuppspråk – det minst spektakulära i historien, bloggarens anm.] tändes åter förståndets ljus hos honom och han beslöt att prygla upp sin hustru.

Sid 16: Köpmannen berättade då alltsammans och shejken blev mycket förbluffad och sade: ”Vid Allah, min broder, din dårskap är stor och din historia är så häpnadsväckande att om den vore skriven med en nål i inre ögonvrån skulle den vara något för en allvarligt tänkande man”. [Inte spektakulärt så mycket som svårbegripligt, bloggarens anm.]

Sid 17: ”Därför tog jag en bihustru som efter Allahs nåd födde mig ett barn av mankön, skön som den uppåtgående månen, med välbildad kropp, stora ögon och ögonbryn som möttes i pannan”.

Sid 22-23: ”Då gav hon mig lite vatten och sa: ’Om du träffar din hustru sovande så stänk det här vattnet på henne och hon blir sådan du önskar.’ Jag fann henne verkligen sovande och stänkte på henne av vattnet och sa: ’Lämna din nuvarande hamn och bli en mula.’ Och i samma ögonblick blev hon en mula.”

Så. Då har jag bara 190 sidor kvar. I del 1, vill säga.

Föregående

Eleganta oanständigheter a.k.a. rent jävla snusk.

Nästa

Den bästa (eller nja, topp-tio i alla fall) anekdoten (eller kanske inte bästa, utan mest fascinerande) ur Nils Petters memoarer.

23 kommentarer

 1. Fredrik

  I artikeln Tusen och en natt på Wikipedia står det så här:

  ”Få litterära alster innehåller så mycket mer eller mindre förtäckta anspelningar på sex och våld som ’Tusen och en natt’. Verket var populärt mycket på grund av de uppseendeväckande illustrationerna.”

 2. Ron Obvious

  …och eftersom jag plågade mig igenom den förkortade utgåvan, införskaffad för 20 pengar hos Stadsmissionen, i somras vet jag att berätta att det inte kommer att bli bättre längre fram. Snarare värre.

 3. rednaxela

  Det här har ingenting med nånting av det om Tusen och en natt skrivna. Men på grund av min egen oförmåga att hitta kontaktuppgifter till den gode herr Lind publicerar (nåja) jag mitt tips direkt i kommentarerna utan att räcka upp handen. Med tanke på din fäbless för proggen kan du redan ha snubblat in på http://www.proggposters.se/#/lista/start/ . Om inte, mycket nöje.

 4. annik

  läste barnversionen som liten. den var bra. spännande lite lagom våldsam och spännande med kannibaler farliga jättefåglar och mord ( t ex meddelst kokande olja.) sen blev jag större och läste vuxenversionen. inte alls lika bra.

 5. dr. No

  Hahaha! Förr i tiden knullade folk! Gud så tokigt!

 6. Kalle Lind

  dr No: jo, fast de dödade varann efteråt också. Samt ägnade sej åt allehanda lustigheter.

 7. Kalle Lind

  rednaxela: tack för tips. Tror mej ha varit där och vänt nån gång, men det har jag i så fall glömt.

 8. Katarina

  Min pappa har en version av Tusen och en natt i sex tjocka volymer med allt snusk borttaget. Dessutom finns det små illbattiga fotnoter där det står saker som "Denna historia är i och för sig mycket lustig, men alldeles för oanständig för vår västerländska moral, så därför har vi uteslutit den."

  Det var en av hans favoritböcker när han var barn. Själv blev jag så irriterad på fotnoterna att jag inte ens klarade mig igenom första volymen förrän i vuxen ålder. Vilket väl säger en del om den västerländska moralens förflackning de senaste sextio åren.

 9. Erik

  Varje gång jag läser denna samling (nåja, inte allt för ofta) så funderar jag på hur mycket Bröderna Grimm plockade bort från sina insamlade sagor.

  …och gav ut i en editor's cut-version sen.

 10. dr. No

  Kalle: Jo jag vet! Du om någon borde väl hålla med mig om att det var bättre förr?!

 11. Wulfahariaz

  Hade jag varit lite mer tokvänster hade jag tolkat ditt citaturval som tendentiöst, islamofobiskt och rasistiskt (ögonbrynen/brynet).

 12. Kalle Lind

  Wulfahariaz: vadå? Jag påstår ju ingenting! Jag citerar ju bara några stycken som för en människa med mina lutheranska medelklassnormer känns … annorlunda!

 13. Wulfahariaz

  Lägg märke till att jag började min kommentar med "Hade jag varit". Så strängt tagit har inte jag heller påstått eller hävdat någonting alls.

 14. Wulfahariaz

  Men jag inser nu att dessa skabrösa utdrag helst ska läsas i samband med dem från 3:e januari. Då blir bilden en annan.

 15. Jose

  Heh, kan tror jag placera samtliga citat i respektive historier. Har en ocensurerad jättekoloss till Tusen och en natt med käcka fotnoter som går ut på att översättaren, nån fnoskig överste som jag glömt namnet på, i vetenskapens namn faktiskt har mätt snoppar (!) och glatt konstaterar att afrikanen har störst men araben minst….

 16. Isac

  Men hallå vänta lite här nu. Jag trodde jag läst "tusen och en natt", men jag minns inget sånt snusk och våld.. Jag kanske läste Elloskatalogen, vet inte riktigt.

 17. Anonymous

  Blunda för verligheten:=? här en länk till Bollyn… Friday, December 17, 2010
  Christopher Bollyn, Monfils Conspiracy on TJ Radio!


  LYSSna!

  Läsa:
  Solving 9-11: The Deception that Changed the World

  Palmemordet är en del av historien!!!

  Vi måste sätta in Palmemordet i historien. De två världskrigen. Franska och ryska revolutionen. Det kalla kriget – 911 och dansen kring guldkalven.
  CFR Media Control – Councile on Foreign Relations

  American Mass Media is controlled by Zionists!

  De handlar om
  BIS – Bank for International Settlements

  Bank for International Settlements

  Banking with hitler

  anthony.c.Sutton
  the real history of the last century is not what you have been fed! read his books! "wall street and the bolchevik revolution" "wall street and the rise of hitler" to begin with

  Vad får oss att förstå kommunism och sionism?
  Moses (Moshe) Hess (June 21, 1812 – April 6, 1875) was a Jewish philosopher and one of the founders of socialism and Zionism.

  eustace mullins

  Vad får oss att förstå tredje världskriget som 911 startade?
  Solving_9-11_-_The_Deception_That_Changed_The_World.pdf

  Första världskriget?
  Oil and the origins of the
  ’War to make the world safe for Democracy’

  Och lite mer om det andra världskriget:
  Se:Banking with hitler – http://www.youtube.com/watch?v=YauM5dHLn1s
  Sök själv på BIS!!! Bank for International Settlements – som skapades av Hitlers riksbankir – Hjalmar Schacht.
  tredje världskriget?
  911 history

  Birka var aldrig befolkat av "vikingar" och styrdes varken av "kungen" eller "kungens hird".

  Shlomo Sand professor i historia i Israel har tagit reda på att judarna på Jesu tid nu är dagens Palestinier och att dagens judar är Ashkenazer = Khazarer(Georgier) eller Sepharder = Berber:
  Google – Shlomo Sand

  mordgåtan Olof Palme
  http://aangirfan.blogspot.com/
  http://theuglytruth.podbean.com/
  http://noliesradio.org/archives/category/archived-shows/kevin-barrett-show
  http://www.iamthewitness.com/
  Avgör själv!

 18. dr. No

  Se på fan, en jävel mer konspiratoriskt lagd än mig!

 19. Gubben Far

  Ett intressant citat från BTJ-häftet 4/2011: "Tidigare för den vida kretsen helt okända detaljer dyker hela tiden upp. Det blir en mycket underhållande läsning som väcker stor respekt för Kalle Linds … kunskaper om såväl trubaduren, svensk viskonst och textanalys överhuvudtaget". Det är väl något man knappast behöver vare sig klaga över eller överklaga!

 20. Anonymous

  Gillar du kuriosa? Sammanväxta ögonbryn anses fint i Centralasien. De som inte har det av naturen brukar sminka dit en brygga över näsroten när det är bröllop. Det här fotot tog jag i Yaghnob-dalen där kvinnorna är omtalade för sin monobrows:

  http://bp3.blogger.com/_ngPIj1R0tBc/RwLVdh_xP3I/AAAAAAAAAGQ/tM3_mxgCr2M/s1600-h/Untitled-3.jpg

  Här är ett exempel på sminkning från någon annan fotograf:
  http://www.flickr.com/photos/27784269@N06/4841463671/

  Erik P
  Stockholm

 21. tompa

  Apropå ingenting som har har med detta att göra: Du har väl "Gentlemäns kalender från Mosebacke" i din bokhylla?
  Tänkte väl det.

  Bengt Palmers är ju också en farbror/gubbe. Han har skrivit Stora Frågeboken som jag har i folioformat. Den är förmodligen bra för på baksidan står det: "(Upp)lysande!", Martin Ljung, "…den perfekta semesterboken för hela familjen!", Janne "Loffe" Carlsson samt "Inte visste jag att det var så mycket jag inte visste", Lill Lindfors.

 22. Kalle Lind

  Erik P: ja, jag gillar kuriosa.

  Tompa: det är väl klart att jag har Gentlemannens årsbok. Hur skulle jag annars få reda på att Ohlin har namnsdag den 15 juli?

  Palmers är ju något av en mångsysslare, med storverk som Michelangelo, ledmotivet till Sällskapsresan och manuset till Drömkåken på kontot. Själv minns jag honom helst för hans medverkan i Jag är nyfiken – gul. Jag insåg häromdagen att det där CV:t tydligen har varit inkomstbringande, då jag läste att Palmers villa inbringade honom 13 miljoner vid försäljning.

 23. tompa

  Palmers var alltså med i Nyfiken-Gul! Ytterst intressant. Visade han möjligtvis själva televinken?
  Inte för att jag nödvändigtvis vill se den, men man undrar ju. Vilgot lär ju haft förmågan att få folk att släppa loss.
  Min enda "närkontakt" med Vilgot Sjöman var på en Povel-revy-premiär på Berns. Han satt ett par bord ifrån oss tillsammans med en kvinna (frun?) och skickade ut två flaskor bubbel. Den tredje var dock till belåtenhet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén