Om Kalle Lind och andra gubbar

Människor som gått till överdrift: Stig Larsson.

Lustigt nog har ingen uppmärksammat det, men i år firar vi ju faktiskt tioårsjubileet av Stig Larssons famösa uttalande om sitt intresse för just knoppade flickbröst.

För er som till äventyrs inte minns: innan Stieg Larsson fanns Stig Larsson. Stieg Larsson arbetade aktivt mot rasism och högerextremism, skrev tre löjligt tjocka sidvändare till kriminalromaner och dog medelålders. För detta fick han folkets kärlek.

Stig Larsson skrev svåra postmodernistiska romaner och dramer med titlar som ”Grötbögen” och ”VD” och påstod sej dessutom ha övernaturliga krafter (en gång kände han på vibbarna i en manushög att Magnus Dahlströms ”Skärbrännaren” var nåt extra). Han lät sej alltid intervjuas i kalsingar i sin etta på Lilla Essingen och blev figuren Sigge Pigg i Arne Ankas kulturmachouniversum. För detta fick han kultursidornas kärlek.

1998 berättade han för tidningen Darling att han helst tog på flickor som kunde varit hans döttrar. Detta blev på den tiden uppmärksammat också i tabloiderna – Jan Guillou kallade honom ”pedofil” vill jag minnas (han kallade ju vid ett annat tillfälle Rikard Wolff för ”pederast”) – och Larsson fick nåt slags ful-gubbe-stämpel.

2008 sitter jag av nån anledning och funderar på detta (det kan vara för att jag ätit en schweizerost) och tänker att det där måste ju ha uppförstorats och överdrivits. Jag går således direkt till källan; jag har så klart alla nummer av tidningen Darling 1997-2001 sparade i en mapp (mellan ”Chaplin 95-98” och ”div. magasin 80-tal”).

Det visar sej att det var lite värre än jag mindes. Stig Larsson tillhör det trötta släktet av män som tror sej vara sympatiska för att de på ett ärligt vis erkänner sej vara osympatiska. Det är de inte. Den påstått sympatiska ärligheten uppväger inte den de facto osympatiska hållningen.

Stig Larsson (vid tillfället fyrtitre): ”Jag tycker i allmänhet att de (unga flickorna) är mer attraktiva. Sexuellt sett. Det finns även äldre tjejer som är attraktiva, men de är sällsynta. Jag har träffat väldigt få tjejer över 25 år som jag tycker är attraktiva. Sen kan jag tycka att tjejer är attraktiva trots att de är väldigt unga, säg runt 13 år. Men det tycker alla män, fast det är bara jag som erkänner det”.

Här sällar sej Stig Larsson till en stolt tradition av gubbsjuka svenska författare: Erik Axel Karlfeldt lät Svarta Rudolf minnas en trettonårig negerprinsessa, Taube sjöng om ”den barnsliga hand” som han kysst. Larsson går ett litet steg längre när han dessutom ska göra mig till medbrottsling.

Den här texten har en fortsättning. Den står att läsa i boken ”Människor som gått till överdrift”. Den finns i handeln från april 2010.

Föregående

En elitists bekännelser.

Nästa

Tillägg gällande finurliga memoartitlar del 3.

18 kommentarer

 1. Ovechkin

  där ser man…

  Lägger den här ”Kulturpersonligheten” i samma fack som hon som avlivade råttor och sen fotade samt pissartisten senast sedd i Umeå..

 2. Kalle Lind

  Ovechkin: det gör du naurligtvis som du vill, men du får inte säja att det var på mitt initiativ. Jag är av den åsikten att konst får och bör testa gränser, även om jag inte är med på idén. Vad gäller Larsson reagerar jag mer på hans privata idéer och mindre på hans konstnärskap (som jag bortsett från VD visserligen inte gillar).

  Ville bara ha det sagt.

  Mvh.

 3. Ovechkin

  där ser man…

  Lägger den här ”Kulturpersonligheten” i samma fack som hon som avlivade råttor och sen fotade samt pissartisten senast sedd i Umeå..

 4. rikard

  Grötbögen har jag för mig att jag sett på TV. Var det inte Torsten Flinck som klev upp på köksbordet och fick gröt slängd i baken? ”Gärna från lite håll så att det klatschar” tror jag att han sa. Minns bara att titeln var rolig och Flinck (?) på köksbordet.

 5. Weman

  Jag har intervjuat Stig Larsson. Han antydde då (detta var på Skandinaviska Terrassen på Cannes-festivalen, typ 1993) att han aldrig är nykter, i synnerhet inte när han ger intervjuer.
  Vi kan alltså, på groda grunder, anta att han inte var nykter när denna Darlingintervju gjordes.
  Han både antydde och demonstrerade, med icke önskvärd tydlighet, att han njuter av att provocera.
  Det är min fasta övertygelse att han helt enkelt slirade in på det här spåret, och när sen reportern blev indignerad och Eva Röse (sannolikt; hon har humor) började fnissa; ja, då kunde han helt enkelt inte sluta.
  Entertainern, eller om ni hellre vill, exhibitionisten i honom – tog över. Igen.

 6. Kalle Lind

  Rikard: jo, nog var det Thorsten och nog fick han gröt i stjärten. Illasinnade rykten hävdar ju att hela den sexuella akten var inspirerad av Lennart Swahn (alla analrelaterade rykten som finns har applicerats på Lennart Swahn).

  Weman: jo, att Larsson njuter av provokationen är nog riktigt. Det hindrar dock inte att han dessutom menar vad han säjer. Det går ju att jämföra med hur han hanterat ämnet manligt-kvinnligt annorstädes.

 7. rikard

  Jo, Kalle, stackars Lennart sägs ju ha varit på akuten med allt som kan sägas ingå i ett normalutrustat svenskt kök i ”personalingången”, så att gröt skulle ha varit där är väl inte helt otroligt. Just gröten renderade för övrigt förmodligen inte något akutbesök, antar jag.

  Han slår mig som en typisk ”konstnärssjäl” som rättfärdigar sitt vältrande i knoppande bröst och unga damer med att ”han känner sig levande” och ”berörs av den livliga oskuldsfullheten” och liknande omskrivningar på att han vill ligga med unga brudar med fast hud. Detta sagt utan att egentligen veta något om det.

 8. Gustaf Erikson

  En gång för länge sedan (mitten av 90talet) var jag på Prinsen med några kompisar. Stig Larsson var också där med sina polare och i deras sällskap var två tjejer runt 14 år. Dom var påtagligt förtjusta i Larsson som såg rätt motbjudande ut redan då.

  Så när snacket om unga tjejer dök upp några år senare var jag inte förvånad. Jag har däremot svårt att förstå vad tjejerna fick ut av det hela, förutom gratis cigg kanske.

 9. Mårten

  Det var Jonas Gardell som blev kallad pederast av Jan Guillou.

 10. Kalle Lind

  Mårte: I beg to differ. Wolff ingick i ett jämställdhetsråd (tillsammans med typ Suzanne Osten)som Mona Sahlin satt ihop. I Speciellt (med Pia Brandelius) möttes bl.a. Guillou och Sahlin för att diskutera detta, som Guillou tyckte, populistiska tilltag. Det var i det sammanhanget han kallade Wolff pederast (och f.ö. också ifrågasatte hans förståndsgåvor), något som även Skytte tog upp i sin Wolff-intervju (som jag har skrivit om på annan plats).

 11. Mårten

  Jag har i varje fall läst en kvällstidning där Gardell angrep Guillou för att ha använt ordet pederast. Det kanske inte var mot honom. Guillou försvarade sig med att han använde ordet i den betydelse det hade på franska, eller något sådant.

 12. Johan

  Angående Karlfeldts text i Svarte Rudolf så ser jag inget i texten som påskiner något sexuellt intresse för trettonåringen, utan mera att det är ett av alla minnen från alla hans resor.

  ”så böjde han krullig hjässa
  en afton i negerbyn
  mot trettonårig prinsessa
  med eldsken på ebenholtshyn.”

 13. Kalle Lind

  Johan: då tycker jag att du har dålig fantasi. Hela dikten handlar ju om hur han knullat sej runt världen, från horkvarteren i Amsterdam till Åland:

  Se, Svarta Rudolf dansar
  och böjer sin nacke och ler.
  Han tänker på stormande nätter
  i Amsterdams glädjekvarter.
  Han drömmer om flickornas kransar
  och svävande bruna ben
  på stranden av blåa slätter
  vid Samoamånens sken.

  Han böjer sin nacke och blundar
  i flygande roslagsvals.
  Så höll han i smäktande lundar
  sin arm kring chilenskans hals;
  så böjde han krullig hjässa
  en afton i negerbyn
  mot trettonårig prinsessa
  med eldsken på ebenholtshyn.

  Så dansa de svajiga karlar
  på Malagas vinstänkta redd.
  Den vitröda tösen bävar,
  bedårad, förlorad, förledd.
  Hon ler i den väldiges nävar
  åt allt vad han tog och gav,
  hon suckar, och vinden svarar
  från Ålands jäsande hav.

 14. Jan

  Alla pedofiler ska ha dödsstraff, kändisar eller ej.
  Vilket förbannat jävla SVIN!
  Provokation eller allvar –
  svårt att säga vilket som i egentlig mening är sjukast.
  Och så uppkommer ju alltid frågan –
  Vem är galen?
  Hoppas Stig Larsson dör under stort lidande.

 15. Goran van Den Buske

  Det går inte att styra sexuella fantasier. Kuken ser ingen skillnad på en stor eller liten muff. Folk blir kåta och då gäller det att hålla i hatten och tänka så klokt det går under rådande omständigheter. Jag är därför stor motståndare till ”modet” med rakade kön och tror bestämt att det bottnar i en ”hemlig önskan” att ligga med barn.

 16. Dvärghundspossen

  Det är så löjligt att tro att alla i hela Sverige EGENTLIGEN tycker som man själv men inte törs säga det… oftast grundar väl folk såna uttalanden på att dom har diverse kompisar som tycker som dom, men är mindre benägna att stå för det. Men att ens kompisar har åsikter liknande ens egna är ju rätt naturligt, det är väl därför man umgås. Det behöver inte betyda att hela Sverige eller hela världen tycker likadant.
  Men både sexister, rasister och allmänna idioter gillar ju att argumentera på det sättet.

  Det är också löjligt med det här fenomenet som min kompis för många år sen döpte till "insikt istället för ursäkt" – istället för att be om ursäkt för sina dåliga sidor och försöka göra nånting åt dom, så ska det på nåt vis räcka att man KÄNNER TILL att man har dessa dåliga sidor och glatt berättar om dom.
  Vem har kommit på det? Det är ju en skitkonstig idé.

  Med allt detta sagt så finns det väl ändå nån sorts ganska spridd halv-pedofili i samhället… kvinnor som egentligen är vuxna får ju ofta visa upp ett barnsligt kroppsspråk, barnsliga gester och barnsligt tonfall när dom ska porra sej.
  Folk VILL tro att pedofiler är en helt annan art liksom, men steget mellan lite vanlig hederlig sexism och pedofili kanske inte är FULLT så stort som man ofta vill tro… att vara lite lagom undergiven och att vara väldigt ung har väl sina kopplingar…
  Synd att inte Stig Larsson-stormen kunde leda vidare till nån sån diskussion.

 17. Spiring

  Har för mig att jag tyckte 13-åriga tjejer var sexuellt attraktiva en gång i tiden, för typ 30 år sen eller så.

 18. Anonymous

  Jag vet inte om det är riktigt normalt. Men jag tycker om tjejer som är lite yngre. Är själv 26 år men tycker att många tjejer som är kanske 10 år yngre är attraktiva rent utseendemässigt. Inte för att jag någonsin legat med eller ens försökt ligga med någon som är så ung.

  Vet inte varför. Ibland tror jag det är något slags önskan om att uppleva något slags oförlöst ungdomskärlek. Det är nog så att man projicerar den bild man hade av jämnåriga tjejer på de unga tjejerna. Och eftersom man var en blyg stackare som aldrig hade någon flickvän eller någonsin fick kyssa en flicka i tonåren så finns det något oförlöst där. Konstigt det där…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén