Om Kalle Lind och andra gubbar

På ingens begäran: En man med ett skägg sammanfattar sitt år.


När jag startade den här bloggen inbillade jag mig att den främst skulle kretsa kring min egen karriär och avknoppa små reflektioner från mina vedermödor i kultursfärens yttersta periferi. Jag vet inte riktigt vilka tokiga incidenter jag såg framför mej att jag skulle rapportera om. Nåt särskilt dråpligt felslag på tangentbordet? Nån prillig sak som hänt mej på vägen mellan sovrummet och kontoret?

Ganska snart insåg jag att jag hade mer att säja om andras kulturarbetarkarriärer. Inte för att jag på något vis är ointresserad av mej själv, gud nej, jag kan umgås i timmar med min spegelbild, men jag är alldeles för självmedveten för att erkänna min narcissism för omvärlden.

Hur som helst: trendspanare och samtidsanalytiker älskar att säja att vi lever i självbespeglingens tidevarv. Jag skyller alltså nedanstående vältrande i kallelindtrivia på att jag bara vill vara med min tid. Tidningar och teve och sociala liksom asociala medier har sammanfattat 2010 ur alla tänkbara vinklar. Ändå torde jag vara först med att sammanfatta Kalle Linds 2010. Så här ungefär såg det ut:

* Jag var med och startade upp P3:s satirprogram Tankesmedjan. Jag lämnade det lagom till att tidningar faktiskt började uppmärksamma det. All heder åt de medverkande – Liv Strömquist, Jonatan Unge, Sara Hansson, Nanna Johansson och Simon Svensson – men jag insåg dag ett att jag inte är en administratör.

* Jag skrev en ohygglig mängd frågor om Harry Potter – som jag dittills aldrig läst eller sett – till SVT:s barn-möter-vuxna-quiz Vågmästarna. Uppmärksammat av ingen. Och då var ändå Elisabeth Höglund med.

* Jag skrev tre böcker. ”Människor som gått till överdrift” är del två i en tänkt boktrilogi om människors babbel (i analogi med Bergmans filmtrilogi om Guds tystnad), Proggiga barnböcker är ett försök att skriva en underhållande fackbok och Hej bröder – lyssna nu till min historia! har som ambition att reda ut varför jag lyssnat så sjukt mycket på Cornelis när det bevisligen finns annan musik.

* Jag var gästredaktör för Aluma – hemlösas tidning i Malmö-Lund – och var med och gjorde ett temanummer om humor. Numret följdes upp av en synnerligen lyckad ståuppkväll på Malmöfestivalen, arrangerad av min vän Marcus Johansson, där tjugotalet medelklasslustigkurrar ventilerade sitt dåliga samvete gentemot hemlösa genom att håna dem.

* Jag var på Bokmässan och skakade tass med Fredrik Lindström och Olle Ljungström. Sjuttonåringen i mej kissade ner sej.

* Jag skrev ett filmmanus. Ett projekt som tidigare fastnat i development hell och slungats mellan oseriösa filmproducenter och SVT:s neurotiska policyändringar fick lite luft under vingarna när SFI plötsligt dök upp från vänster och kastade lite pengar på det.

* Jag gjorde ett gäng inslag om halvglömda riksdagsmän för SVT:s satirsatsning Elfte timmen – lett av satirikern Peter Settman från SVT:s satirsuccé Så ska det låta – och har sällan känt mej mer som ett barn i en gottbutik.

* Jag fick ett mycket oväntat samtal från SVT:s dokumentärredaktion som kommer att resultera i en halvtimmes tevedokumentär om Jehovas vittnen, homosexualitet och julfirande.

* Jag läste på nätet att jag är en ”övervintrad maoist” och fick i en BTJ-recension veta att jag ägnar mig åt att håna altruismen. Båda påståendena förbryllade mig.

* Jag såg en son börja skolan, en son börja dagis och en son på ultraljud.

* Jag satt fyrtio timmar i terapi och beklagade mig.

Föregående

Subliminala budskap i barnkulturen! Del 3: Pelle möter F!.

Nästa

Eleganta oanständigheter a.k.a. rent jävla snusk.

14 kommentarer

 1. Kalle Lind

  Rikard: förslag jag har haft på mellannamn är Moltas, Povel och Fred. Allra helst Lasse O' eftersom barnens efternamn är Månsson. Inget av detta har dock fallit deras mor på läppen. Troligen kommer han få ett mellannamn av helt annan karaktär.

 2. Rikard

  Låter som ett ganska bra år. Vad skall tredje sonen heta? Jag gissar på Henning, efter Sjöström.

 3. Jonas

  Grym blogg du har, jag har nyss upptäckt den, så jag har en hel den inlägg att plöja igenom 🙂

  Lycka till med tillökningen!

  /Jonas

 4. Anonymous

  Jamen utmärkelsen "Årets författare 2010" då? Den måste väl räknas? Jag tyckte motiveringen var utmärkt och att det var just Smålandsposten gör ju inte saken sämre!

 5. Anonymous

  Thou shalt not work with Peter Settman, for he is a djurplågare. Vi minns nog hur han under sin tid i Växjö roade sig med att hänga upp levande kräftor på snören och måla dem röda. Dessutom deltog han i en tävling som gick ut på att göra mackor av akvariefiskar.

 6. Gubben Far

  Tack för i år. Jag röstar på Rikards förslag! Eller på Ricky om det måste vara en gubbe med skägg.

 7. Anonymous

  Vad har du att klaga på till terapeuten? "Buhu, jag är man och övre medelklass och jag är engagerad i kulturporgram på radio och tv och har ett fritt kreativt och intellektuellt arbete, buhu buhu"
  Det finns folk som tvingas jobba i det här landet. Som inte kan påverka sina arbetsförhållande och lönearbetar. Det tänkte du inte på va? Skämmes.

  /arbetare

 8. Kalle Lind

  Anonym arbetare: om du rannsakar dej själv – tycker du att det är en fråga du har rätt att ställa och en åsikt du har täckning för att hysa?

 9. Anonymous

  Min åsikt är att du svikit arbetarklassen sedan du började fjäska för Per Gudmundson. Du borde tagit avstånd från hur han använde din "Proggiga barnböcker" till att ta moderatpolitiska poänger och håna de som haft visioner om en bättre värld, dvs 68-generationen och vänstern. Jag ber om ursäkt om du uppfattat mig som hård.

  /Arbetare

 10. Wulfahariaz

  Så en Man med ett skägg jobbar alltså inte, Anonym arbetare? Du får hemskt gärna uppfatta mig som hård nu när jag säger att du är tröttsamt tråkig.
  Men eftersom vi lever i dessa förgiftade tider, där man alltid måste kalkylera med risken att folk håller på och ironiserar och löjlar sig, är jag väl också tvungen att gardera mig genom att säga att du i sådant fall är tråkigt tröttsam.

 11. Kalle Lind

  Anonym arbetare: för att kunna svika någon måste man väl först ha vunnit deras förtroende? Jag tror aldrig att arbetarklassen räknat med mitt stöd. Det har liksom aldrig funnits på min agenda att slåss för arbetarklassen, hur mycket jag än må sympatisera med valda delar av den.

  Nu har jag dessvärre inte riktigt tid att debattera med anonyma samhällsbärare. Ska fjäska för borgerliga ledarskribenter genom att skriva böcker som de eventuellt råkar läsa och ha en åsikt om.

 12. Anonymous

  Att du "svikit arbetarklassen" var såklart trams. Skämtsamt menat och skrivet. Däremot tycker jag att du borde ta avstånd lite mer från Per Gudmundson och andra som tolkar dina texter om proggen som att du driver med vänsterideal i största allmänhet. Att du bedriver nån sorts anti-såssistisk moderathumorblogg

  /arbetare 7-17

 13. Kalle Lind

  Arbetare 7-17: jag vet inte om jag ska bli smickrad över att nån har åsikter om vad jag borde göra. För egen del har jag ingen lust att berätta vad andra borde tänka. Jag försöker skriva vad jag själv tänker. Det är krångligt nog att reda ut.

  (Kalle Lind, kulturarbetare 9-16, 20-23)

 14. Feedback66

  Hehe, kommer ihåg kommentaren om att du skulle vara en "övervintrad maoist" och att recensionen av din bok var "naiv". Menar personen med andra ord att eftersom du är "övervintrad maoist" borde din bok läsas med mycket mer kritiska glasögon, eftersom du är en del av den "kommunistiska världskonspirationen"? Jag vet tyvärr att det finns människor som hyser sådana åsikter på riktigt. De flesta av dem prenumererar på tidningen Contra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén