Om Kalle Lind och andra gubbar

Verkligheten överträffar tramset.

Under 2011 skrev jag och min vän och kollega Kristoffer ”Kringlan” Svensson en roman, en vildsint historia kallad Blandfärs. Den tar sin utgångspunkt i en Icabutik och ett charkuteri, men eftersom ingen av oss var så välbekant med de ställena ville vi addera några miljöer som vi bägge faktiskt är bevandrade i:
1. Lunds universitetsvärld
2. Möllevångens krogvärld
3. Sveriges Radio, Malmö
Jag gjorde under ett antal år programmet Hej domstol!, som avlöstes i tablån av programmet Pang Prego, där Kringlan kom att bli en i redaktionen. Vi vet alltså bägge väldigt väl hur det ser ut i Malmös radiohus, var toaletterna ligger, var man enklast hittar Mats Nileskär, hur man smidigast kommer upp till P3-korridoren utan att behöva stöta på några chefer. Etcetera.
Vi skrev sålunda in en radiojournalist i handlingen. I Malmö finns inga journalister på P3, så hon fick jobba på P4. Jag hade några gånger varit gäst i P4:s morgonprogram, varför det på nåt sätt kom till oss att journalisten skulle jobba på P4:s morgonprogram.
Vi konstruerade också en chef. En riktigt usel och eländig chef som jämt och samt sätter käppar i hjulen för de högtflygande journalistiska planerna. Eftersom kanalchefen på Radio Malmöhus på vår tid var en man så gjorde vi chefen till kvinna. Så att ingen skulle få för sig att de var utpekade.
Döm om min förvåning när jag för en månad sen upptäckte att jag jobbar på P4:s morgonprogram. Och att chefen numera är kvinna.
För er som undrar: ja, det har blivit en del att förklara. ”Öhm, nu är det så att … om några veckor så kommer jag ut med en bok och … ja, hrrm … den skulle kunna vara inspirerad av att arbeta med er … men det är den inte … hrrrm.”
En bitråd i romanen gäller en hysterisk hönsfarmare som är livrädd att hans hönor ska framställas i dålig dager i ett radioreportage. Idag ringde vårt programs hf-reporter – reporter på fältet, för er utanför radiovärlden – till en hönsfarmare för att göra lite äggreportage inför påsken. Denne vägrade dock vara med sedan hans hönsfarm framställts i mindre smickrande ordalag i förra påskens äggreportage.
Det hela gör mig något illa till mods. Romanen handlar också om köttfärs som eventuellt innehåller människa. Jag vill ogärna att verkligheten ska hinna ikapp författarnas fria fantasier fler gånger.

Föregående

Tempelbolare.

Nästa

Solstollen i solstolen.

4 kommentarer

 1. Kalle Lind

  Stringhyllan: äsch, inte är det synd om mig. Möjligen om min omgivning, som har med ett sånt klantarsle att skaffa. Men tack för sympatin.

 2. Stringhyllan

  Hahaha, stackars Kalle!

 3. Heliokles

  Det verkar vara en spännande roman. Den enda risken som jag ser det är att den blir hopblandad med Lundaslaktaren Widebergs memoarer, ”Historier från färs”, som tydligen också utkommer med första.

 4. Kalle Lind

  Heliokles: den risken kan inte förbises, så klart. Widerberg och hans gravallvarlige styckmästare – som jag vill minnas heter Joe – är ju välkänd för varje lundensare sen generationer. Samtidigt är jag stursk nog att hoppas på att vår bok kan vara relevant för något fler än människor som krubbat lunchmackor under sina år på universitetet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén