Om Kalle Lind och andra gubbar

Det kom ett mejl …

… och gjorde mej utomordentligt glad. Och, ska tillstås, lite lite förvirrad.

Tjena Kalle! Jag gillar dina böcker och tycker att du är verkar vara en skön snubbe. Jag och min polare XXX startar en kolmila nu på måndag (typ den 12 okt).

Vi har ingen vidare erfarenhet, det har säkert inte du heller men det vore najs om du kom förbi.

Förutom bra käk å ett gott glas sprit får du garanterad spänning i ev. gasexplosion, pågående älgjakt runtomkring, ev skogsbrand mm. Vi kan hämta på stationen i Sala.

Milan pågår i 6 dagar eller tills den e färdig.

Ring om du kommer förbi! XXX XXXXX
Hälsningar XXXX
(Obs! Vi tillhör de goda)

Svar: jag hoppas det är okej att jag lägger ut vår korrespondens här, men jag vill därigenom inspirera de många ungdomar som läser den här bloggen och som ägnar sin fritid åt icke-uppbyggliga tidsfördriv att följa ert exempel. Inom den närmaste tiden kommer jag dessvärre inte att ha vägarna förbi Sala, som jag inte riktigt vet var det ligger och som jag aldrig har haft vägarna förbi tidigare, men jag vill naturligtvis ha fortlöpande rapporter från arbetets framskridande. Kanske inte för många, men några eller typ två rapporter tar jag gärna emot. Lycka till!

Föregående

Plötsligt framför regementet tycker jag mig stå …

Nästa

I folkviseton.

33 kommentarer

 1. Tommy H

  och än värre: tillsammans med den gamla silverfärgade 50-öringen sitter nån på 322 millar i bara 50-öringar.
  Tänk sen på att vi under de senaste årtiondena slopat 1-, 2-, 5-, 10 och 25-öringen. Om dessa finns kvar i samma proportionella antal som 50-öringen så har vi ytterligare 277 mille oredovisade.
  Inte undra på att det blev finanskris.

 2. Johan#173281

  Mail av den typen brukar ju vara skrivna med förhoppningen att skribenten ska föra upp frågan till snackisnivå, så lite cred är dom kanske värda. Min motattack hade varit att maila tillbaka och spela rörd och smickrad för att be XX redogöra så utförligt och detaljerat som möjligt om vilka samhällsfrågor som tillhör favoriterna och förslag på kommande spaningar osv. Hade man tur kanske det skulle komma just ett sånt mail och man hade då kunnat replikera något i stil med: Ojjejojjaness vad tokigt, jag skickade visst till fel person. Hjärtinnerliga hälsningar osv, men det förutsätter ju att du har tid, blivit tillräckligt kränkt och att avsändaren inte heter noreply eller info@.

 3. Kalle Lind

  Johan#173281: bra idéer. Jag vill verkligen understryka att jag naturligtvis inte blev det minsta kränkt av det här mejlet. Jag tycker bara det är en lustig bieffekt av bloggandet, att man ibland blir bjuden till frukost med Ulf Adelsohn och ibland ska ordna myntinsamlingar. Vi har nog olika bild av vad bloggande innebär, jag och mina pennfajtare.

 4. Wulfahariaz

  Var det inte Sven-Olle som en gång i tiden sade sig ha tummen på Sveriges puls? Då känner man sin egen …

 5. Heliocles

  August: Det var sannolikt folk som min pappa som stod för förlusterna på 197 milj. Han har en stor skål med 50-öringar.

  För Webmaster/Kalle förstår man att det här mailet kom som en obehaglig överraskning. Tänk att det finns folk som har för mycket tid över och använder internet till helt triviala saker…

 6. Kalle Lind

  Heliocles: ska jag uppfatta det som en sarkasm? Antyder du att det jag lägger ner så mycket tid och möda på egentligen inte är Viktigt? Men det måste väl ändå vara viktigare än såna där futtiga saker som rör människors ekonomi som Riksbanken sysslar med? Eller är jag totalt felinformerad?

 7. Johan#173281

  Frukost hos självaste Herr Adelsohn? Jo jag tackar jag! Bara en tvättdag av bibliska mått hade fått mig att avstå från ett sådant privilegium.

 8. Mikael

  Nu byter jag helt fräckt ämne:
  Kul att "Proggiga barnböcker" äntligen har kommit! Jag tänkte köpa den av dig på bokmässan. När är du där? Och i vilken monter?

 9. Ulf

  Bra inslag på SVT för en stund sedan. En man med ett skägg, i stort sett utan skägg. Men ändå, 15 minuter att bre ut sig om barnböcker i tv, inte illa. Mycket underhållande. Inte minst Sven Wärnberg(?) som lyckades vara fullkomligt obegriplig och en levande anakronism samtidigt.

 10. sundin

  herr lind;
  Låt mig bara säga aaarrrrrrghhh i all vänlighet angående din medverkan i svt morgon idag.
  Du själv var kanonbra, men upplägget och reportern gjorde ett intressant ämne helt olidligt.

 11. Heliokles

  Kalle:
  Du lyckas ju förtjäna ditt levebröd – och även roa en del människor, inkl. undertecknad* – genom att som jag förstår det konsekvent behandla oviktiga som Viktigt.

  Att göra en hemsida om 50-öringens avskaffande får väl betraktas som tämligen oviktigt; även kritiken av denna hemsida får nog anses som ett lättare ämne än t.ex. den i dagarna så omtalade debatten om Sluggo ska få fortsatt förtroende att styra landet (en debatt där du ju förtjänstfullt bidragit med genuint oviktiga fakta om numera helt avpoletterade politikers sommarstugor). Jag kan därför inte se annat än att din post om 50-öringen ligger helt i linje med din arbetsbeskrivning, som jag uppfattar den.

  Jag tror heller inte att du behöver oroa dig för att dina läsare inte tar dig på allvar: alla som tar sig tid att kommentera dina inlägg har ju uppenbarligen inget bättre för sig än att göra just detta.

  *Not till paragrafryttare: Bildligt talat. Jag heter inte Heliokles på riktigt.

 12. Sweex

  Vad är det som är hänt?

  såg dig i morgonsoffan med en mustach?

  har en man med ett skägg numera blivit en man med mustach?

  jag är upprörd, mycket upprörd.

  Jag får helt enkelt starta en protestgrupp och se till att blir någon slags ordning på det hela. Så här kan vi väl inte ha det?

 13. Mikael

  Och vilken mustasch! Värsta skinnknuttemodellen! Jag är fortfarande i chocktillstånd.

  Härmed ansluter jag mig till protestgruppen. Vi kräver skägget tillbaka!

 14. Anonymous

  Hej Kalle Lind!
  Jag är ett fan och en supporter av dig och tex. Hej Domstol. För att göra dig glad vill jag att du skall veta att jag har sparat all podsändningar av Hej Domstol och att jag lyssnar på dom sporadiskt. Jag bor i New York och håller svenskan a jour genom att lyssna på radio så mycket jag kan.
  Blev jätteglad när jag hittade din blogg, jag tänker läsa vartenda inlägg.
  Kör hårt man!
  Peace, Kikki i NY

 15. Kalle Lind

  Mikael: jag är på mässan torsdag-lördag. Numret på montern vet jag inte. Fölaget heter Roos & Tegnér. Du, liksom alla andra människor, är hjärtligt välkommen.

  Sweex/ Mikael: jag är naturligtvis glad att ni engagerar er. Det känns som om allt jag gjort i livet plötsligt fått en mening. Helt ärligt så slant jag med trimmern och försökte göra nödvändigheten till en dygd. Men mustasch kräver, som alla vet, en omsorg som är emot hela mitt sätt att leva. Ni kan m a o vara lugna. Skägget är på utväxt.

  Kikki: det känns skönt att veta att nån håller svenskan uppdaterad med mina diftonger, tungsrots-r och utläggningar om Sven Wollter. Ska du läsa allt på den här bloggen så hoppas jag att du har gott om tid.

 16. Arrug Slahmag

  Kommer ihåg att inför avskaffandet av 10-öringen i början av 90-talet så var det en stor statlig kampanj med reklamfilmer på bio under temat 'Jakten på silverskatten'. Tror att Ulf Brunnberg körde nån slags Vanheden-figur i dem.

  I butiker och på banken och postkontor fanns det plaströr med lock som rymde exakt 50 stycken 10-öringar, som säkert ligger halvfyllda och skräpar hemma hos tusentals svenskar.

 17. Anonymous

  Får jag påminna om ett Peter Griffin-citat: "With great moustache comes great responsibility."
  /Anonym Wulf

 18. radiogirl

  hahahahaha

 19. gullmars.se

  Jag är inte konspiratoriskt lagd, men nu blev jag lite rädd. Vilka är de onda kolmilebyggarna? Var håller de till? Vilka omstörtande planer smider de i sina pyrande kolbottnar? Hur kan vi skydda oss?

 20. Åke Forsmark

  Min far var med och brände någon mila. Det var tydligen ett bra sätt att skaffa kontanter på under den tiden sådana var svåra att införskaffa. Man turades om att vara vaken flera dygn i sträck. Stundom var det mycket att göra och andra stunder var det dödtid som man kunde ägna åt att läsa eller om man så var lagd att skriva.

  Han var med om någon tjärdal också men av någon anledning inspirerade inte de till diktning på samma sätt.

 21. Arrug Slahmag

  "Vi ha eld, vi ha kött, vi ha brännvin till tröst."

  Kalle, det kan vara en enda chans i livet att vara med och bränna kolmila.

  Om jag vore som du skulle jag packa bilen och dra på stört. Sala ligger nånstans i norra Uppland.

 22. disaster area

  Kolmilebyggarna = de nya frimurarna. Ring Jüri Lina!

 23. Spiring

  Sala ligger typ i östra Västmanland.

  Kommer man österifrån med bil skyltas det i första rondellen till "Saladamm", vilket av någon anledning alltid får mig att tänka på Saddam Hussein, vilket leder mina tankar till den moderate kommunpolitiker i Malmö som rånade en bank under ropet "Saddam, Saddam!" Så det finns kopplingar mellan Sala och Malmö.

 24. Heliokles

  Det här tycker jag var ett beundransvärt initiativ! Kolmilor är inte bara en sund fritidssysselsättning, träkol är heller inte skadligt för klimatet. Bra att du skrev om detta angelägna ämne, och även bra att folk kunde ge väganvisningar till Sala.

 25. Anonymous

  Heliokles: "[T]räkol är heller inte skadligt för klimatet". Kanske inte för klimatet, men det finns andra miljöaspekter också. Förbränning av kol sprider ofta stora mängder sotpartiklar. Miljöproblem är mer än växthusgaser.

 26. Pidde

  David Nessle kommer minsann från Sala. Om jag förstått saken rätt bor hans far Olle kvar där.
  När jag växte upp brukade min morsa baka något som hette Salakaka. Hon hittade säkert receptet i Allt Om Mat. Efter några år upptäckte jag att alla andra kallade kakan för "kladdkaka".

 27. Ördög

  I Italien fanns på 1800-talet ett hemligt sällskap som kallade sej "kolare" (carbonari) men som hade avsevärt större ambitioner än att bränna trä. Jag anar att Salagänget också förbereder nån form av politisk omvälvning.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Carbonari

 28. Christian

  @ Ördög. Jag hoppas för Kalles skull att de inte är copycats på Salaligan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Salaligan

 29. Anonymous

  Min farfar hade kolmilor i skogen i Småland. Han dog 1939. Jag är född 1959. Han ett par cola bilder där han står brevid sina milor. Jag tycker om att tänka på hur jag har en vag men dock tillhörighet till en man som hade kolmila. Skoja nu inte om det här för då blir jag ledsen.
  Hälsn. Kikki i NYC

 30. Arrug Slahmag

  Jäklar, Västmanland var det ju, inte Uppland.

  Min mellanstadiefröken skull rotera i sin grav om hon var död.

 31. lasseedfast

  Nu har jag läst mailet två gånger och ska eventuellt läsa det en tredje. Blir, liksom du Kalle, mycket glad.

 32. Gustaf

  Åk!
  Och när du väl är i Sala så kan du slå mig en pling om du behöver guidning 🙂

 33. Andreas

  Har de hört av sig igen?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén